El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca cívico-cultural heroica. Durant el curs 2010/2011, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va declarar el 2010 Any de l’escriptor Enric Valor. Es feren múltiples activitat d’homenatge al llarg de la nostra geografia. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes, junt amb altres poblacions del país, sobretot del migjorn.

El mateix any 2011, des d’una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, es va proposar l’ascens a l’alt de Guisop (1.250 m), a la serra de Castalla, per celebrar l’eixida del sol el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: “l’alba de Valor”. Posteriorment s’han incorporat altres entitats que han donat suport a la iniciativa com El Teix d’Ibi i El Tempir. Enguany, en la setena convocatòria d’aquest ascens, s’hi han afegit La Cívica d’Alacant, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Terres del Vinalopó i el col·lectiu Gent de Valor. Cal destacar que l’elecció de l’espai no va ser casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí mirem la nostra terra: «La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol», va escriure Valor. L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Efemèrides i realitats valorianes

Enguany celebrem moltes efemèrides i realitats valorianes: 90 anys de l’herència del mas de Planisses rebuda pels Valor i Vives, 85 de la fixació de la residència a Alacant d’Enric Valor, 80 de la seua mobilització militar en defensa de la República, 40 de la publicació del Curs mitjà de Gramàtica Catalana referida especialment al País Valencià, 30 del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, 20 de l’edició d’un monogràfic de la revista Canelobre, de l’Institut d’Estudis “Juan Gil-Albert”, de la Diputació d’Alacant, dedicat a Enric Valor… Començant aquest any la Diputació d’Alacant celebrà per primera vegada, a Castalla, la gala de lliurament del Premi de novel·la en valencià “Enric Valor”, en la XXII edició.

En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, del paisatge, de les lletres i de la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la Fundació Enric Valor, la presència significativa d’una part de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en totes les plataformes de la programació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, la recuperació de la Casa Valor, a Castalla, l’increment dels usos socials de l’idioma, un model educatiu valencià que siga plurilingüe integral, tan socialment com territorialment, vertebrada entorn al valencià i a l’excel·lència i la qualitat educativa… Ho volem tot i amb la urgència dels qui esperem avançant. Un cavaller valencià com el senyor Enric Valor va començar a reivindicar tot açò fa pràcticament un segle. Ja va sent hora!

Aspectes tècnics que cal tenir en compte

Dimarts 22 d’agost, amb vehicles propis: uns partirem des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5:15 h; altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. I des del Portell de Catí, a peu, farem l’ascens passant pel pou del Carrascalet mentre que el dia s’esperesa descobrint-nos entre les primeres llums un paisatge tan amable com admirable. Convé dur bon calcer, llanterna per als primer moments de la caminada, roba d’abric lleugera, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…). Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. per a fer el brindis.

Així mateix, qui vulga pot dur breus textos del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla. Finalitzat l’acte al cim, un grup majoritari s’aplegarà per a continuar l’homenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents s’ha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perquè serà al mateix cim on es confirmarà la participació en l’esmorzar i perquè cada persona es planifique el retorn horari a casa.

Imprimir