El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica. Durant el curs 2010/2011, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va declarar el 2010 Any de l’escriptor Enric Valor. Es feren múltiples activitats d’homenatge al llarg de la nostra geografia. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes, junt amb altres poblacions del país, sobretot del migjorn.

El mateix any 2011, des d’una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, es va proposar l’ascensió a l’Alt de Guisop (1.250 m), a la serra de Castalla, per celebrar l’eixida del sol el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: “l’alba de Valor”. Posteriorment s’han incorporat altres entitats que han donat suport a la iniciativa com El Tempir i El Teix d’Ibi. En la huitena convocatòria d’aquest ascens, s’hi afegiren La Cívica d’Alacant, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Terres del Vinalopó i el col·lectiu Gent de Valor. A més, a cada convocatòria, nous ens s’hi han agregat o hi han pres part com la Càtedra Enric Valor de la UA i la Colla de dolçainers i tabaleters “El Terròs” de Petrer.

L’elecció de l’espai no és casual. L’Alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt dels “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí mirem la nostra terra: «La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol», va escriure Valor. L’Alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Efemèrides i realitats valorianes

Enguany commemorem diverses efemèrides de Valor, la seua obra o fets i personatges que s’hi relacionen: els 600 anys de la mort del predicador Vicent Ferrer; els 150 anys del naixement de les autores Caterina Albert i M. Antònia Salvà; el centenari del naixement de l’escriptora Teresa Pàmies i l’escriptor Joan Brossa; els 50 anys de l’aparició del primer disc de La Trinca, del primer volum de la Gran Enciclopèdia Catalana i la primera edició a Prada de Conflent de la universitat Catalana d’Estiu; i el 85é aniversari de la III Setmana Cultural Valenciana, organitzada pel mateix Enric Valor, a Alacant, el 70é aniversari del seu l’ingrés en Lo Rat Penat i el primer curs de gramàtica valenciana que hi impartí, així com el 35é aniversari de l’inici de la publicació sistemàtica dels huit volums de les Rondalles Valencianes.

L’octubre de l’any passat, a Castalla, organitzat per l’Ajuntament i diversos col·lectius i entitats (Gent de Valor, CCC, Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant…), es va celebrar, amb molt d’èxit, de nou, la II Fira de la Fantasia “Enric Valor”; enguany hem tingut les “IV Jornades formatives Enric Valor i l’escola” i la Diputació d’Alacant ha tornat a celebrar a Castalla la gala de lliurament del Premi de novel·la en valencià “Enric Valor”, en la XXV edició, guanyat per Vicent Josep Escartí amb El mas de les ànimes. Les gestions sobre la casa d’Enric Valor han avançat de manera considerable, tot i que encara no hi hagut cap realització concreta.

D’entre les persones de la nostra cultura que ens han deixat recordem especialment, pel vincle i incidència que han tingut en les comarques del migjorn valencià, el professor i poeta Lluís Alpera, l’assagista monover Antoni Ròdenas i la mestra, escriptora i acadèmica Carme Miquel.

En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la cultura, la llengua, la paraula, les lletres i la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la creació de la Fundació Enric Valor; cal incrementar la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en totes les plataformes de la programació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memòria, estudi i projecció cultural; s’ha de convertir en un lloc públic de convivència mediambiental i cultural la partida de Planisses amb els seus masos; denunciarem el marc legal i jurídic que impedeix avançar en l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma; seguirem reivindicant de Vinaròs a Oriola una escola valenciana plurilingüe vertebrada al voltant del valencià i de l’excel·lència i la qualitat educativa i clamarem pel restabliment de la llibertat i la plena normalitat democràtica en tot el domini lingüístic.

Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència. Tanta urgència com compromís personal i col·lectiu perquè arriben prompte. És una senzilla qüestió de dignitat bàsica. Ho exigim humilment, i ací els mots no són antitètics, amb la força de la raó i les paraules assenyades.

Aspectes tècnics que cal tenir en compte

El dimarts 22 d’agost, amb vehicles propis: uns partirem des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5.15 h; altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5.30 h. I des del Portell de Catí, a peu, farem l’ascensió passant pel pou del Carrascalet mentre que el dia s’esperesa descobrint-nos entre les primeres llums un paisatge tan amable com admirable. Convé dur bon calcer, llanterna per als primers moments de la caminada, roba d’abrigar lleugera, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…). Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. per a fer el brindis.

Així mateix, qui vulga, pot dur textos breus del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla. Finalitzat l’acte al cim, un grup majoritari s’aplegarà per a continuar l’homenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents s’ha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perquè serà al mateix cim on es confirmarà la participació en l’esmorzar i perquè cada persona es planifique el retorn horari a casa.

Imprimir