El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica. Durant el curs 2010/2011, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va declarar el 2010 Any de l’escriptor Enric Valor. Es feren múltiples activitats d’homenatge al llarg de la nostra geografia. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes, junt amb altres poblacions del país, sobretot del migjorn.

L’any 2011, a partir d’una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, es va proposar l’ascensió a l’alt de Guisop (1.250 m), a la serra de Castalla, per celebrar l’eixida del sol el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: “l’alba de Valor”. Posteriorment s’han incorporat altres entitats que han donat suport a la iniciativa com El Tempir i El Teix d’Ibi. En la huitena convocatòria d’aquest ascens, s’hi afegiren La Cívica d’Alacant, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Terres del Vinalopó i el col·lectiu Gent de Valor. A més, a cada convocatòria, noves entitats s’hi han agregat o hi han pres part com la Càtedra Enric Valor de la UA i la Colla de dolçainers i tabaleters “El Terròs” de Petrer.

L’elecció de l’espai no és casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt dels “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí mirem la nostra terra: «La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol», va escriure Valor. L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Efemèrides i realitats valorianes

Enguany commemorem diverses  efemèrides de Valor i la nostra cultura: 70 anys del primer volum de les Rondalles Valencianes; 60 anys de L’ambició d’Aleix; 25 anys del traspàs d’Ovidi Montllor; i 25, també, del I Simposi Enric Valor “Estudi i Festa”, celebrat a Castalla; i del llibre de Rosa Serrano, Enric Valor. Converses amb un senyor escriptor. L’octubre de l’any passat, a Castalla, es va celebrar, exitosament la III Fira de la Fantasia “Enric Valor”; al gener, a la ciutat de València, es commemorà el 20é aniversari del traspàs de l’escriptor; el passat 13 de gener, ploràrem la mort de l’escriptora alcoiana Isabel-clara Simó. Fa un més guanyà el Premi de novel·la «Enric Valor», de la Diputació, Ivan Carbonell, amb Balada de la Frontera. Cròniques del Sud.

En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la literatura, la llengua i la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem reivindiquem altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la Fundació Enric Valor;  la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en la ÀPunt; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla; denunciem el marc legal i jurídic que impedeix avançar en  l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma; seguirem reivindicant de Vinaròs a Oriola una Escola Valenciana plurilingüe vertebrada entorn al valencià, l’excel·lència i la qualitat educativa; clamem, així mateix, pel restabliment de la llibertat i la plena normalitat democràtica en tot el domini lingüístic.

Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència. Tanta urgència com compromís personal i col·lectiu perquè arriben prompte. És una senzilla qüestió de dignitat bàsica. Ho exigim humilment:  amb la força de la raó i les paraules de trellat.

Inscripcions i aspectes tècnics

El dimarts 22 d’agost, amb vehicles propis: uns partirem des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5.15 h; altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5.30 h. Caldrà, així mateix, prèviament, inscriure’s a l’ascens en el correu electrònic albavalor2020@gmail.com

Del Portell de Catí estant, a peu, farem l’ascensió passant pel pou del Carrascalet mentre que el dia s’esperesa descobrint-nos entre les primeres llums un paisatge tan amable com admirable. Convé dur bon calcer, llanterna per als primers moments de la caminada, roba d’abrigar lleugera, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…). Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. per a fer el brindis.

Així mateix, qui vulga, pot dur textos breus del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla. Finalitzat l’acte al cim, un grup majoritari s’aplegarà per a continuar l’homenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents s’ha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perquè serà al mateix cim on es confirmarà la participació en l’esmorzar i perquè cada persona es planifique el retorn horari a casa.

Mesures de seguretat

En l’ascent a l’alt del Guisop heu de complir les instruccions següents a fi de salvaguardar les condicions de seguretat i de salut de tots els assistents:

  1. En els respectius encontres inicials tant a Castalla (la Creu) com a Petrer (l’Esplanada) feu servir la mascareta.
  2. Quan organitzeu el desplaçament amb vehicle cap al portell de Catí no massifiqueu excessivament els cotxes, useu les mascaretes i dueu les finestres obertes.
  3. Una vegada aparcats els cotxes en els espais adequats del portell de Catí, si coneixeu el camí cap a l’alt de Guisop, enceteu l’ascens sense esperar que arribe més gent. Així evitarem acumulacions.
  4. Com que l’ascens moltes i molts el realitzareu sense mascareta, per l’esforç respiratori que suposa, manteniu una significativa distància de seguretat i eviteu les concentracions grupals.
  5. Porteu la vostra pròpia botella d’aigua i no la compartiu amb ningú mai.
  6. Si algun company o companya tinguera un petit contratemps, a l’hora d’atendre’l poseu-vos la mascareta.
  7. Una vegada arribats al punt d’encontre a l’alt de Guisop, eviteu les salutacions de contacte i proximitat i, recuperat l’alè, poseu-vos la mascareta.
  8. Durant el temps que dure l’acte, mantindrem la distància entre nosaltres i només es podrà llevar la mascareta aquell/aquella que haja de fer un parlament o una lectura.
  9. La ja clàssica foto grupal la farem respectant les distàncies recomanables.
  10. Per al regrés seguirem el mateix procediment. Enguany no hi haurà ni un únic i preferencial itinerari per a tornar ni esmorzar col·lectiu a Castalla. L’acte es donarà per acabat una vegada s’arribe al portell de Catí, on es troben els cotxes
Imprimir