Dins l’àmbit de la col·laboració institucional entre El Tempir i l’Ajuntament d’Elx, el passat 29 de gener es reuniren membres de la Junta Directiva d’El Tempir amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, a fi d’impulsar noves accions municipals en matèria de promoció lingüística del valencià encaminades a assegurar la igualtat lingüística entre la llengua pròpia de la ciutat i el castellà.

Durant la reunió, Josep Escribano, president d’El Tempir, va valorar positivament les accions municipals dutes a terme durant els dos primers anys de l’etapa de govern actual i que han revertit aquelles accions que van suposar un retrocés de l’ús del valencià en l’anterior legislatura. Així, aquestes accions han permés redreçar la presència de la llengua en elements tan simbòlics com la imatge corporativa municipal o tan significatius com la recuperació i la dignificació dels premis literaris Ciutat d’Elx. A més, el president d’El Tempir també va voler ressaltar-hi altres mesures que es venien reclamant des de fa anys i que, per fi, s’han materialitzat, com ara la major presència del valencià en les Festes d’Agost mitjançant concerts de música en valencià. Així, el concert dels grups Auxili i Atupa del passat 13 d’agost va tenir una excel·lent acollida entre el públic, que demanava comptar amb una proposta de música en la nostra llengua des de feia molt de temps. Des d’El Tempir creiem que aquest tipus d’accions ajuden a fer habitual la presència de la llengua dins la societat com una oferta cultural i lúdica més a triar i a potenciar juntament amb les altres que es realitzen en castellà i anglés durant l’any.

Amb tot, a parer de la Junta Directiva, cal continuar aprofundint en la presa de mesures que asseguren una equitat lingüística entre valencianoparlants i castellanoparlants. Per això, es van proposar mesures com garantir la paritat escrupolosa entre el valencià i el castellà en les xarxes socials seguint el model de les xarxes institucionals generals de l’Ajuntament, cosa que no succeeix en el compte de Twitter de la policia local d’Elx o de Visitelche, per exemple; prestigiar els premis literaris Ciutat d’Elx perquè tinguen més difusió i deslligar-los així dels actes de celebració del 9 d’Octubre; ampliar l’oferta cultural en valencià al llarg de l’any; signar conveni de col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; prendre mesures que garantisquen que els mestres contractats en les escoletes infantils municipals tinguen la competència lingüística necessària per a impartir les classes en valencià, etc.

Cal ressaltar la voluntat de l’alcalde, Carlos González, d’assumir el compromís de garantir l’equitat lingüística en les xarxes socials i en l’àmbit d’ús públic municipal, així com el desig de prestigiar encara més els premis literaris Ciutat d’Elx i que aquests siguen concedits en una data singular per donar suport a la literatura en valencià i als nostres escriptors. També s’ha de ressaltar l’interés a donar suport a les activitats que promou El Tempir, com ara el 3r Campionat escolar valencià de Scrabble, els cicles de cinema infantil i per a adults, la Trobada d’Escoles en Valencià…, sobretot enguany, que El Tempir commemora el 25é aniversari des que es va crear.

Així mateix, El Tempir va oferir a l’alcalde la col·laboració i l’assessorament necessari per a fer una política de promoció de l’ús social del valencià més eficaç i eficient sobretot en aquells espais públics municipals en què la presència de la nostra llengua no està garantida mínimament.

Imprimir