L’elxà Jafet Pinedo ha denunciat el tracte discriminatori que ha patit per parlar valencià a la policia nacional. Aquest nou cas de supremacisme lingüístic succeeix quan Pinedo anava amb bicicleta pel carril bici a l’altura del conservatori de música d’Elx i va haver d’eixir-se’n perquè va trobar-hi dos turismes sense cap identificació oficial que estaven aturats i entrebancaven la circulació. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles amb la frase “En bon lloc esteu” i després va fer camí.  

Uns metres més endavant, justament a l’altura del parc infantil de trànsit, Jafet Pinedo va haver d’aturar la bicicleta davant l’alto que va rebre d’un ocupant d’un dels automòbils que ocupaven el carril bici. Al remat, aquests vehicles eren cotxes policials sense cap identificació.

Dues persones es van identificar com a agents de la policia nacional, cosa que va provocar que Pinedo demanara què succeïa. Els agents li van demanar la identificació i, a continuació, sense cap mena d’explicació, el van escorcollar (també la motxilla que duia), amb el requeriment que els deixara de parlar en valencià, cosa que es va negar a realitzar. Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria, on els agents van registrar una denúncia contra el detingut per presumptes insults als agents, negativa a identificar-se, oposar-se a ser escorcollat i adreçar-se en valencià als agents.

Nou cas de valencianofòbia i de supremacisme lingüístic

La Junta Directiva d’El Tempir considera que els agents de la policia nacional han mostrat una ideologia clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística, perquè, com a servidors públics, han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans, en aquest cas concret, els de Jafet Pinedo.

Per a El Tempir aquestes actituds valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i a desincentivar-ne l’ús entre els valencianoparlants. Cal recordar una vegada més que parlar en valencià a un agent policial no és cap manca de respecte, com ens volen fer creure arran dels nombrosos casos que com aquest s’ha produït i es produeixen al llarg del nostre domini lingüístic. És intolerable i una atemptat contra la llibertat d’expressió el fet de voler dissuadir valencians de fer servir la nostra llengua.

Uns cossos de policia que han de complir el marc legal lingüístic

L’art. 54.11 de l’Estatut de l’Empleat Públic deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·licite, sempre que siga oficial en el territori. Per tant, les administracions públiques han de garantir el compliment d’aquest precepte, sobretot quan l’article 7 del Règim disciplinari del cos de policia nacional considera que és falta molt greu “tota actuació que supose discriminació per raó d’origen, racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

El Tempir recorda a la ciutadania que té tot el dret a adreçar-se en valencià a tots els funcionaris i agents de les forces de seguretat i encoratja a denunciar qualsevol vulneració d’aquest dret reconegut en l’actual ordenament jurídic. Cal perdre-hi la por. De fet, es progressaria molt en aquest terreny si el Govern de la Generalitat Valenciana avançara ben prompte en l’aprovació de la llei funció pública que reconeguera la necessitat de comptar amb la competència lingüística necessària per a ocupar un lloc de la funció pública al País Valencià. No n’hi ha prou amb recomanacions als cossos de seguretat en l’ús del valencià a fi de garantir els drets lingüístics dels valencianoparlants. Cal que aquesta competència lingüística siga requerida no sols aquí sinó també en la legislació estatal dels cossos de seguretat estatals.

Suport d’El Tempir a Jafet Pinedo

El Tempir s’ha posat en contacte amb Jafet Pinedo i li ha expressat tot el seu suport davant aquest nou cas de supremacisme lingüístic. Aquest no és el primer cas que El Tempir denuncia. El 13 de setembre de 2013 El Tempir feia públic que Francesc Escortell havia patit un cas de discriminació lingüística produïda a Elx per un altre policia nacional, molt similar a la sofrida també per Paco Muñoz Giménez el 22 de juliol d’aquell mateix any. 

Imprimir