Representants d’El Tempir juntament amb altres entitats i persones a títol individual s’han concentrat a la porta del Palau de Justícia d’Elx per donar suport a Jafet Pinedo, que va ser denunciat entre altres motius per adreçar-se en valencià a la policia nacional. La vista del judici s’ha suspés hui per incompareixença dels agents policials per motius laborals. Per tant, aquest judici, amb el qual Jafet vol denunciar la injusta actuació policial patida, es reprendrà el 18 de setembre. Les entitats i les desenes de persones que han assistit a la concentració han volgut rebutjar la vulneració dels drets lingüístics de Jafet i aquest nou cas de valencianofòbia.

Manifest a favor de Jafet Pinedo

(Tot seguit, podeu llegir el manifest que diverses entitats, entre les quals El Tempir, hem fet públic a favor de Jafet Pinedo.)

Amb el present escrit, diferents col·lectius preocupats pel funcionament de la nostra societat i implicats en millorar-la volem mostrar el nostre suport a Jafet Pinedo i Botella, qui denuncia haver sigut víctima a Elx d’una actuació policial que podríem qualificar d’abusiva i arbitrària. Jafet és un company compromès en la construcció d’un món millor, la paraula del qual ens resulta de completa confiança.

El passat 20 de juny, passades les deu de la nit, Jafet feia un repartiment de menjar amb bicicleta (treballa en un restaurant). Quan circulava pel carril-bici de l’Avinguda de la Llibertat a l’altura de la universitat, Jafet observa que aquest està envaït per dos cotxes. Quan passa pel seu costat els diu: «En bon lloc esteu».

Cent metres més endavant un d’aquests cotxes deté el pas de Jafet: malgrat no mostrar cap mena de distintiu, es tracta d’un vehicle de policia nacional. Baixen d’ell dos agents de paisà.
Aquests exigeixen que Jafet deixe d’emprar la llengua amb la qual s’expressa habitualment: el valencià. Després d’assegurar que parla amb normalitat la seva llengua i que no busca cap mena d’enfrontament amb el seu ús accedeix a parlar en castellà per a rebaixar la tensió.

A partir d’aquest moment és escorcollat, li lleven la motxilla d’un estiró i els agents, entre comentaris, riuen quan Jafet defensa els seus drets. Posteriorment aquests mantenen una conversa amb dos policies locals que s’acosten sobre les possibilitats que hi ha d’imposar a Jafet alguna multa de trànsit.

El nostre company, que ja s’havia identificat verbalment, és traslladat a comissària en un cotxe els cinturons de segurat  posteriors del qual no funcionaven. En canvi, els agents, malgrat la petició del nostre company, no van mostrar el seu número d’identificació fins que no van arribar a les dependències policials. Després de dues hores en comissària, Jafet torna a casa amb dues multes de trànsit signades per la policia local, la qual no és testimoni dels fets, i amb les rodes de la bicicleta punxades. Evidentment, el nostre company no va poder complir amb les seues obligacions laborals.

Els col·lectius signants, convençuts que l’existència i el paper de la policia han de ser objecte de debat públic, rebutgem les intervencions que, com la descrita, responen a causes poc clares i atempten contra la dignitat de les persones alhora que vulneren drets com el del treball o el d’expressió en la llengua pròpia.

Lamentablement, si consultem l’Informe sobre la Tortura d’Amnistia Internacional, podem deduir que aquesta actuació no és de les més greus dutes a terme per algun cos de seguretat de l’estat espanyol. Finalment, volem mostrar el nostre total suport a Jafet, persona lluitadora i veraç, per al judici que tindrà lloc el pròxim 24 de juliol en els jutjats d’Elx a les 10.30 h i en el qual ell denuncia la injustícia patida.

Signen:

Activistes d’Elx

Associació Cívica per la Llengua El Tempir

ATTAC-Elx

CNT-Elx

Des de Baix

Elx pel dret a decidir

Grup Antimilitarista Tortuga

Margalló-Ecologistes en Acció

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Elx-Crevillent

Imprimir