La fundació Global Nature ha decidit d’engegar un macroprojecte conegut amb el nom de Maestrazgo-Els Ports (MEP), que inclou, a banda d’altres terres, el conjunt dels dos parcs naturals dels Ports i de la Tinença de Benifassà a fi de crear una gran zona ecoturística.

Aquesta iniciativa -que no ha tingut en compte ni la població ni les particularitats de caràcter demogràfic, econòmic, social, mediambiental, cultural i lingüístic d’aquestes terres- comporta posar aquest territori al servei dels interessos dels promotors i que en cap moment pretén ser una solució als problemes demogràfics i econòmics de la zona del Maestrat i dels Ports.

De fet, la creació d’aquest “Yellowstone europeu”, tal com s’ha venut el projecte popularment des de la fundació, pretén la reintroducció d’espècies en una zona d’equilibri natural ben precari i que pot comportar l’expulsió de la població que històricament n’ha contribuït a la gestió i al manteniment. Tot amb un objectiu: la mercantilització de la natura d’esquena al territori, tal com ha denunciat Josep Messeguer, representant de Maestrat Viu, una de les entitats que més s’ha oposat a aquest projecte.

Arran de la gravetat d’aquest projecte i de les conseqüències que se’n deriven, la Junta Directiva d’El Tempir ha decidit unir-se de manera unànime al Manifest per la Vida Rural. El Tempir demana a altres entitats i col·lectius que s’hi adherisquen a fi d’aturar un projecte que no ajuda gens ni mica a la vertebració territorial i econòmica d’aquesta zona de l’extrem nord del País Valencià com tampoc a la seua preservació cultural, lingüística i social. Per fer efectiva l’adhesió, els interessats hauran d’enviar un correu electrònic a maestratviu@gmail.com, en què indicarà el nom, els cognoms i el NIF de la persona o representant, i la voluntat d’adherir-s’hi.

(Foto del Parc Natural dels Ports del web www.fenturisme.cat)

Imprimir