Us oferim tot seguit una sèrie de consells per tal de fomentar l’ús del valencià entre neoparlants i dotar-los de seguretat:

1. Quan us trobeu amb un neoparlant de valencià, no passeu al castellà perquè li coste parlar en valencià. La manera de fer aquest primer contacte amb els neovalencianoparlants és fonamental perquè hi continuen parlant. Cal donar-los seguretat.

2. Si s’equivoca parlant, no feu demostracions exagerades de reprovació o de sorpresa. Manteniu sempre el valencià amb naturalitat amb el neoparlant. Ah! I no l’estigmatitzeu si parla de manera llibresca o en un registre estàndard. Respecteu la tria lingüística que fa.

3. Si no us ho ha demanat, no corregiu totes o part de les errades que fa. En un clima de seguretat, refermarà la fluïdesa en la parla i, amb el temps, millorarà el nivell de llengua. Això sí, podeu recomanar-li que faça servir el valencià més enllà de l’oralitat.

4. Oferiu el valencià a totes les persones que venen de fora o que fa temps són entre nosaltres. Els neoparlants que troben valencianoparlants amb actituds lingüístiques positives senten una situació de protecció. També se senten més animats a fer servir el valencià arreu.

5. A més, poden modificar les seues relacions diàries lingüísticament. Així són exemples per a persones que dubten de parlar en valencià, tinguen por de fer-ho o de les burles. Tots som necessaris per fer créixer la llengua, sobretot a zones urbanes. Valorem l’esforç que fan.

Imprimir