Més d’un any després de les eleccions municipals de maig de 2015, el valencià continua absent en la programació de les festes municipals d’Elx de 2016, com ja ho va estar l’any anterior. Des de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Elx no s’ha programat cap concert de música en valencià ni cap altra activitat que impulse i promocione la cultura valenciana de manera que pose punt final al desert lingüístic valencià que s’ha patit concretament en la celebració d’aquestes festes durant la passada legislatura del PP.

El Tempir considera que aquesta programació no està dissenyada per a tota la ciutadania il·licitana en general, perquè se n’ha exclòs aquella part de la població que vol gaudir d’un concert en valencià en les festes més importants de la seua ciutat, tal com ocorre, amb completa normalitat i amb èxit, en altres ciutats del nostre territori com València, on, durant la Fira de Juliol o les Falles, programar concerts en valencià ha estat tot un èxit d’assistència de públic. Per a El Tempir aquesta exclusió d’actuacions musicals de pop i rock en valencià desmostra el poc interés pel valencià des de la Regidoria de Festes i comporta també un total desconeixement de les interessants propostes musicals actuals i de qualitat que fan servir la nostra llengua com a vehicular.

D’altra banda, quant al pregó de festes, El Tempir vol destacar que en els darrers 26 anys la ciutat d’Elx no ha tingut una persona que el fera en valencià, des que el 1990 el fera M. Aurèlia Capmany, malgrat les diverses peticions i suggeriments que des de la Junta Directiva d’El Tempir s’han fet arribar als diversos governs que han passat per l’Ajuntament.

Per tot això, El Tempir considera lamentable que el valencià no ocupe el lloc que li correspon en les festes més rellevants de la ciutat d’Elx i que el lloc que se li reserve siga el de la marginació en aquesta programació. Des d’El Tempir entenem que és una oportunitat perduda més a l’hora de contribuir a la plena igualtat de tracte entre el valencià i el castellà en l’àmbit festiu, àmbit primordial per a la cohesió social d’un poble i per a l’enfortiment de la seua identitat, una identitat que Elx va perdent cada vegada que és bandejada la presència de la llengua de la Festa o del Misteri en les festes patronals.

#ElTempir #ElxEnFestes #FestesdAgost #valencià #músicaenvalencià #MisteridElx #LaFestadElx

Imprimir