Ahir, tretze de juliol, diverses entitats, entre les quals es trobaven la Plataforma de Professorat de Valencià del Baix Segura, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, El Tempir, Intersindical Valenciana, Enllaçats per la Llengua i l’STEPV, es van reunir amb el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme Rubén Trenzano.

Les entitats havien demanat una reunió amb el conseller d’Educació Vicent Marzà per a tractar diversos assumptes en matèria lingüística, en concret sobre la situació del valencià al sud del País Valencià i en aspectes com mitjans de comunicació, ús social, ensenyament del valencià i en valencià, exempció, nova llei d’igualtat lingüística o la situació del valencià a les administracions públiques. Finalment, el conseller d’Educació delegà la reunió en Rubén Trenzano.

Les entitats qualifiquen de decebedora la reunió pel fet de no haver aconseguit compromisos concrets sobre objectius i temporalitat, ni tampoc haver donat resposta satisfactòria a les reivindicacions presentades per la Plataforma de Professorat de Valencià del Baix Segura el passat mes de novembre de 2015. Aquesta plataforma va presentar un document de propostes immediates, a mitjà i llarg termini, que no han estat considerades pel Consell de la Generalitat. Açò suposarà que el nou curs 2016-2017 començarà amb els mateixos problemes endèmics que pateix la nostra llengua a les comarques castellanoparlants i el professorat que imparteix aquesta matèria.

Per això, les entitats han demanat al director general una resposta immediata de l’administració valenciana a les reivindicacions del professorat de valencià i la redacció d’unes instruccions escrites sobre quines han de ser les actuacions de la inspecció educativa, els equips directius i les famílies en tant que no s’acabe amb les exempcions, les quals suposen una discriminació lingüística per una part considerable de l’alumnat, que veu com se li castiga a no tindre la capacitació en una de les dues llengües oficials del país.

A més, les entitats li han traslladat la necessitat d’una actuació amb valentia en política lingüística que s’hauria de concretar en assumptes com garantir els drets lingüístics de tot l’alumnat a ser competent en les dues llengües oficials, la resposta a les reivindicacions de la Plataforma de Professorat de Valencià del Baix Segura, el respecte dels drets del professorat de valencià en els comarques castellanoparlants, la creació de les assessories de valencià, la promulgació d’una llei d’igualtat lingüística, la redacció d’un manual d’usos lingüístics per les administracions publiques o l’establiment d’un sistema comunicatiu compartit en valencià.

Per acabar, les entitats han sol·licitat una nova reunió amb el conseller d’Educació per a traslladar-li les seues propostes i reivindicacions amb l’objectiu d’aconseguir canvis normatius al llarg d’aquesta legislatura per a avançar envers una igualtat lingüística plena tant a l’ensenyament com al conjunt de la societat valenciana.

(Nota de premsa conjunta de les entitats presents a la reunió)

#ElTempir #valencià #dretslingüístics #RubénTrenzano #igualtatlingüística

Imprimir