Les nostres escriptores

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, 8 de març, ens hem proposat incloure en una campanya als centres educatius les dones escriptores en la nostra llengua. També volem que siguen incloses als espais de prestigi i reconeixement cultural. Compte! Desitgem que la invisibilitat amarga en alguns casos o les excepcions heroiques i reconegudes en altres siguen superades amb una proposta d’autores, de lectures i d’inicitació a conéixer-les, sobretot les valencianes i les illenques. Potser no és una selecció perfecta però és un bon començament. Hi ha tanta faena a fer per aconseguir la paritat en el món literari com conéixer-les al món educatiu i entre la societat en general.

Descarrega les imatges

Mercè Rodoreda. Ella mai es va considerar feminista però la realitat és que les dones de les seues novel·les eren exemples de resistència femenina, de reivindicació de la feminitat. Sens dubte, la clau de l’obra més madura de Rodoreda fou l’afany de superació en l’escriptura. En aquesta imatge reflectim el seu pensament sobre l’ofici d’escriure i algunes de les seues obres més importants. Tota una invitació a (re)llegir-la.

Una vida curta i intensa, però marcada per la revolta permanent amb tres dons que agraeix a l’atzar. Sí, Maria-Mercè Marçal! Ella és la nostra segona escriptora. Us fem un convit a (re)llegir-la amb propostes de títols més destacats i un tast poètic en aquests moments d’alerta sanitària.

És una poeta no tan coneguda a terres valencianes però molt bona. Ella deia que escrivia perquè estimava la vida i així la feia seua. Sempre ha escrit sense concessions, tal com ella entenia que havia de fer-ho. Hui us presentem Montserrat Abelló. Us deixem com sempre un fragment de la seua obra poètica i unes propostes literàries per a aquests dies de confinament. Coneixeu la vida i l’obra d’una persona que no ho ha tingut fàcil en la vida però que ha tingut la determinació de tirar sempre avant.

Segons Montserrat Palau, l’escriptora de hui era heterodoxa i lletraferida, amb una gran vitalitat i passió. De fet, en lloc de callar, tal com se suposava que havien de fer les dones del seu temps, s’expressava, alt i clar, amb una lucidesa impertinent que, evidentment, molestava molts sectors. Si la seua tasca cultural i literària va tenir una gran influència en les generacions dels anys setanta, les seues teories feministes també han deixat petjada en les generacions posteriors. Efectivament, parlem de M. Aurèlia Capmany, la cinquena escriptora que us presentem. Com sempre podeu llegir un fragment de la seua obra i teniu unes propostes literàries per a aquests dies.

El seu compromís ferm amb la llengua va permetre que no restara interrompuda el conreu literari en valencià durant la postguerra. Hui recordem Maria Beneyto. Com sempre podeu llegir un fragment de la seua obra i teniu unes propostes literàries per a aquests dies.

Matilde González Palau, més coneguda amb el nom literari de Matilde Llòria, va ser una poeta valenciana. Deixebla de Carles Salvador, constitueix una altra baula imprescindible en el conreu de la llengua durant el franquisme. Com sempre podeu llegir un fragment de la seua obra i teniu unes propostes literàries per a aquests dies. Compartiu i difoneu imatge.

Isabel Clara Simó deia que “M’agradaria poder deixar de plantejar-me la meva nació o el meu sexe com a problema”. Ara bé, ho rematava dient “No ens podem sentir lliures si els altres no ens accepten com a lliures”, tal com apareix en el text que acompanya la imatge d’Isabel, la número 8 de la nostra campanya

L’escriptora, professora i presentadora M. Pau Janer és la desena protagonista de la campanya Les notres escriptores. Els seus llibres són un estudi del misteriós enllaç de les vides humanes i els sentiments universals, així com el drama profund que marca algunes vides, tal com explica Olga Xirinacs. Com sempre, gaudiu d’un fragment de la seua obra i us anotem algunes obres que podeu llegir de l’escriptora mallorquina. Bona lectura!

Raquel Ricart és una coneguda escriptora de Bétera (el Camp de Túria) amb una obra literària molt guardonada i que professa una gran passió per narrar. Per a la professora Gemma Lluch, Ricart té dues característiques que la fan excepcional a hores d’ara: la primera, té un estil adaptat al món possible que genera cada relat que escriu; la segona és que sempre fa una construcció de relats rica, diferent i ben armada.

M. Antònia Oliver. Aquesta mallorquina ha conreat la novel·la i la narrativa breu, però també ha conreat l’assaig literari, la literatura infantil, la dramatúrgia i el guionatge. Considerada una de les capdavanteres de la generació literària dels setanta, ella dona sempre un protagonisme especial a la dona en la seua narrativa.

Dotze dones valencianes, catalanes i illenques! Hem volgut destacar-les per la seua contribució fonamental a la represa i al conreu de la literatura en la nostra llengua. Elles són les nostres escriptores. Totes són una part fonamental de la nostra cultura literària. Les reivindiquem. No hi són totes però amb el temps continuarem ampliant aquesta proposta amb escriptores d’ara i de sempre. Compartiu la imatge i feu-ne difusió. Moltes gràcies!