El pròxim dijous dia 30 de gener es presenta la nova entitat Juga en Valencià, a les 19.45 h, al Casal Jaume I d’Elx. Es tracta d’una associació creada per aficionats valencians als esports, especialment al futbol, que té com a objectiu aconseguir la plena igualtat lingüística a tots els equips esportius valencians. Des de Juga en Valencià es reclama que “igual com el valencià és la llengua que utilitza la ciutadania en la vida diària, també la volem fer servir amb normalitat en les relacions amb els nostres respectius equips esportius: quan anem a la botiga, quan consultem les xarxes socials i els mitjans de comunicació i quan ens adrecem directament als clubs. Allò que demanem no és més que garantir activament la llibertat de tria de llengua per part de l’aficionat, i per tant la igualtat lingüística”.

L’associació Juga en Valencià considera que la llengua pròpia és poc utilitzada en la comunicació dels diversos clubs valencians de futbol, amb bona massa social, tal com és el cas a equips com el CE Castelló, l’Elx CF, l’Hèrcules CF, Llevant UE, València CF, València Bàsquet o Vila-real CF. Tal com explica el president de l’associació, “en els equips importants del nostre país, la situació d’ús de valencià és sempre d’inferioritat respecte del castellà o d’altres llengües. Per això, amb les nostres campanyes, volem posar el punt de partida per a fer visible aquesta demanda, i obtenir la igualtat lingüística gràcies a la pressió col·lectiva dels aficionats”.

L’àmbit d’actuació de Juga en Valencià és el País Valencià, per tant després de la presentació a la ciutat de València, la intenció és donar a conèixer la iniciativa a tot el País. Elx és una ciutat amb diferents equips esportius com són l’Elx CF, Club d’Handbol Elx o el Voleibol Elx, la presència del Valencià en tots ells és mínima o nul·la. Des de Juga en Valencià necessitem la col·laboració d’aficionats pròxims a aquests clubs per millorar o introduir el valencià a la vida diària dels clubs del sud.

Per tot això, El Tempir i el Casal d’Elx uneixen esforços per donar suport a la creació d’aquesta nova entitat que segur tindrà un paper important en la normalització del valencià en el camp dels esports a casa nostra. El valencià no pot constituir una excepció més en el món de l’esport. Per què? La raó és ben clara. L’esport contribueix a la socialització de les persones i té un paper important a l’hora d’estendre l’ús social del valencià entre joves, adults i gent gran que es mouen en aquest entorn.

Imprimir