Les sales culturals de la ciutat d’Elx han anunciat ja l’oferta d’espectacles per als pròxims mesos. Aquesta oferta, tan necessària per als creadors i productors com positiva per al públic després dels mesos d’inactivitat a causa de l’emergència sanitària, relega, però, la cultura en valencià.

Seguint amb la campanya “Desconfinem la llengua”, que es va engegar en maig per a denunciar l’escàs ús del valencià en les xarxes socials dels serveis públics, El Tempir ha dut a terme una anàlisi comparada de l’oferta cultural en diverses llengües anunciada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx.

Els resultats mostren que la presència del valencià en les sales és anecdòtica. Al Gran Teatre, per exemple, no hi ha previst cap espectacle en valencià en tot el que queda de 2020; ni tan sols el que es programava tradicionalment coincidint amb el 9 d’Octubre. Sembla que aquesta absència es pretén compensar amb l’actuació a l’Escorxador del grup amateur Pànic Escènic, que és, al seu torn, tota la programació en valencià que oferirà aquesta sala.

Quant a l’oferta de música en valencià, es resumeix en el concert de Spanish Brass & Carles Dénia a La llotja, el 16 d’octubre.

Als cines Odeon, crida l’atenció que és molt més fàcil veure cine en francés o en anglés (4 i 3 pel·lícules, respectivament) que en valencià. Només s’hi ha pogut gaudir de la pel·lícula La mort de Guillem, projectada un sol dia i en sessió única. L’èxit d’espectadors que ha tingut, malgrat no haver estat anunciada ni en la programació ni en les xarxes socials de la sala, demostra que quan les propostes culturals en valencià són atractives, el públic respon. 

Els serveis públics són conscients del deure que tenen de protegir i promoure l’ús del valencià i de garantir els drets lingüístics. S’acosta la diada del 9 d’Octubre, cita en què les autoritats emetran declaracions institucionals en aquest sentit, que són tan necessàries com insuficients, si no es tradueixen en polítiques clarament compromeses amb els ideals que es pregonen. El Tempir traslladarà un escrit a l’Ajuntament d’Elx i al Síndic de Greuges amb l’objectiu de denunciar la marginació del valencià en l’oferta cultural de la ciutat.     

Imprimir