El 2018 ha estat declarat Any de Manuel de Pedrolo pel Govern de la Generalitat de Catalunya en el centenari del seu naixement a l’Aranyó (la Segarra) el 1908. És un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca La Cua de Palla.

La seua intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tota mena de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seua tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància. De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va confegir una obra innovadora, valenta i transgressora que mai no va ajustar-se als cànons establits. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seues novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.

Tot i mantenir-se força allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor molt popular. Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Sense pretensió d’exhaustivitat, i a banda de les novel·les més conegudes ‒Mecanoscrit del segon origen i Joc brut‒ el corpus pedrolià conté projectes tan ambiciosos com els onze títols del cicle Temps obert, la tetralogia de La terra prohibida i d’altres obres tan importants com Cendra per Martina, Totes les bèsties de càrrega i els reculls de contes Crèdits humans i Trajecte final.  

Per totes aquestes raons, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha promogut l’exposició literària itinerant “Pedrolo, més enllà dels límits” a fi de fer conéixer entre el públic la figura i l’obra literària de Manuel de Pedrolo. Enguany, El Tempir, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat Miguel Hernández han unit esforços per portar aquesta exposició a Elx i així l’alumnat conega l’itinerari vital, intel·lectual i literari d’aquest gran escriptor. L’entrada és gratuïta.

Horari i lloc de l’exposició

Recomanada per a 2n cicle d’ESO i BAT, es podrà visitar a l’Espai Cultural Obert de l’edifici Arenals de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), del 20 de novembre de 2018 al 8 de gener de 2019. L’exposició té un horari de visita de 9 a 21 h (excepte divendres a la vesprada). L’entrada és gratuïta. Aquesta exposició, oberta a tot el públic en general, és especialment de gran interés per a l’alumnat i, per això, convidem els grups escolars a veure-la en horari de matí o de vesprada. Si els instituts hi estan interessats, simplement cal que concerten la visita enviant un correu electrònic a infoeltempir@gmail.com

Imprimir