Dins el 3r Curs sobre Llengua i Identitat al Sud El repte educatiu de construir una societat multilingüe, El Tempir, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i Investigació i l’Stepv organitzen conjuntament la presentació del llibre El Temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià, l’obra pòstuma del mestre i sindicalista Vicent Esteve Montalvà (1956-2018). L’acte tindrà lloc al Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx, el dia 12 de novembre, a partir de les 20.30 hores, amb la participació de Tudi Torró, pedagoga i directora territorial d’Educació d’Alacant; Rosa Roig, professora i escriptora; i Xavier Serra, director de la col·lecció Moment. Memorialística del Magnànim. L’acte és obert a totes les persones independentment que estiguen inscrites o no al curs.

Renovació pedagògica, lluita sindical i ús del valencià

Al llarg de les pàgines de les seues memòries Vicent Esteve Montalvà (Alzira, 1956-València, 2018), narra amb una prosa àgil la seua infantesa a Alzira (fill d’un collidor i d’una treballadora de magatzem de taronja), l’agitació política clandestina durant els darrers anys de la dictadura militar i els episodis violents de la transició democràtica valenciana, i també l’entusiasme amb què centenars de mestres joves iniciaren la renovació pedagògica i l’ensenyament en valencià a les escoles. Va exercir com a docent a Torrent, els Serrans, Sagunt i València, entre d’altres.

Esteve, que va ocupar càrrecs de responsabilitat al Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEPV) tant a l’àmbit valencià (on arribà al Secretariat Nacional) com a la coordinadora estatal (on va ser responsable de la política educativa, coordinant les negociacions amb el ministeri), aprofità la seua experiència sindical per analitzar el funcionament intern dels sindicats i l’efecte de les directrius educatives dels successius governs amb els quals va haver de conviure amb major o menor sintonia. Són, com ell va qualificar al prefaci del llibre, “les memòries d’un mestre valencià”, una bona ocasió per reivindicar el paper que tota una generació de joves professors i professores va jugar en la renovació i en la transformació de les escoles valencianes.

Esteve, a més, va estar implicat a Escola Valenciana, al Consell Escolar Valencià, a la Mesa per l’Ensenyament del Valencià, a les Escoles d’Estiu i als Moviments de Renovació Pedagògica, a l’Observatori Estatal de la Convivència Escolar i a Intersindical Valenciana.

(Font biogràfica: Institució Alfons el Magnànim)

Imprimir